Akármerre tekintünk, azt láthatjuk, hogy minden gyorsan változik körülöttünk. A technika fejlődésével természetesen a különböző tudományágak is fejlődésnek indultak, nincs ez másként a testedzés világával sem.
Mostanában sok régi mítosz megdőlni látszik. A mai edzésmódszereknek rengeteg kihívásnak kell megfelelniük. A teljesítmény növelése vagy annak hatékony kiaknázása fontos dolog, de korántsem elegendő a 21. század hajnalán. Lássunk tehát néhány dolgot, ami meghatározza (vagy meg kéne határoznia) a mai szemléletet a testedzés terén.
kettlebell-crossfit_006.jpg

Kihívások 

Az első ilyen kihívás, hogy ne ártson! Ez most lehet, hogy furán hangzik, de sajnos sok olyan gyakorlat van, amely hihetetlen módon nyírja a testet. Ez persze nem zárja ki a gyakorlatok hatékonyságát, azonban jelentősen lecsökkenti az értéküket. Mert hát mondjuk ki: 
Ma a testedzés-tudományágban a legnagyobb kihívást nem az jelenti, hogy minél gyorsabban, minél nagyobb teljesítményt érjünk el. A kihívás az, hogy ezt úgy tegyük meg, hogy az edzett személy ne sérüljön le! Sem most, sem idősebb korára. Mozgás egy életen át. Ismerős?
Ezt az elv egyre inkább meghatározóvá válik a versenysportok többségénél. Az amerikai nagy sportligáknál ma már egyre inkább elképzelhetetlen, hogy ne ezen új szemlélet szerint eddzék a sportolókat. Mert hát gondoljunk bele, mit ér akár a világ legjobb játékosa is, ha sérülés miatt nincs a pályán?
Persze ne feledjük, hogy versenysportokról beszélünk, ahol csak az azonnali eredmények számítanak, és kb. leszarják, hogy a sportból kiöregedve milyen mozgásszervi problémái lesznek az élsportolóknak.
Tehát ennél is nagyobb a tét az úgynevezett hobbisportoknál. És hát valljuk be, a legtöbb mozgásforma ilyen. Ebben az esetben az edzőknek még nagyobb a felelőssége, hiszen itt fokozottan fontos, hogy a kliensek az edzettségért cserébe ne nyírják szét a testüket. Ez már a gyerekek edzésénél is elkezdődhet, bár kétségkívül náluk az élettani adottságokból adódóan még kisebb a kockázat. Idősebb korban azonban nagyon észnél kell lenni, mert hamar előjönnek a rossz edzésmódszerből és gyakorlatokból adódó problémák. 
Általánosságban elmondhatjuk, hogy mivel minden ember más és más, azért nincs is olyan olyan edzésmódszer vagy gyakorlat ami mindenkinek egyformán használna. Vagy egyformán rombolna, ha már itt tartunk. Azt is fontos kiemelni, hogy a fáradtság növekedésével a koncentráció is romlik. Így válhat a szabályos gyakorlat is szabálytalanná, a hatékony pedig károssá. 
Szabályos guggolás, és néhány "testnyírós" verzió:
szabályosgugg.jpg











squat3.jpg


A gyakorlatokat több csoportra is rendezhetjük.

  • Vannak olyanok, amelyek bár nem sokat használnak, de nem is ártanak. 
  • Vannak azok, amelyek hatékonyak, de sokszor nem hoznak annyit, mint amennyit visznek. Ezek nem feltétlenül károsak, de kockázat kontra hozam kérdésben egyéni szinten nagy eltérések lehetnek.  Ezen gyakorlatokról bővebben ITT olvashattok.
  • Vannak olyan gyakorlatok is, melyek a legtöbb ember számára kerülendőek kellene, hogy legyenek. Ezekről információt ITT szerezhettek. 

Van egy olyan gyakorlat, amely szinte minden régi edzésprogram alapja, pedig bizonyos szempontból a test amortizálásának egyik legjobb iskolapéldája. Ez pedig nem más, mint a felülés!
Még egyszer megjegyezném tehát, hogy ma az edzőknek nem a teljesítmény elérése a legnagyobb kihívás, hanem a teljesítmény elérése az egészség megőrzésével!

Eszközök, edzésmódszerek, edzők

A funkcionális edzésmódszerek előretörésével egyre több ember ismerkedik meg új eszközökkel. Ilyenek a Ropeworkout, a TRXvagy éppen a Kettlebell
Ez egyrészt roppant mód örvendetes,másrészt rejt magában veszélyeket is. Vegyük példának okáért a Kettlebellt. A vasgolyó használata hihetetlenül hatékony lehet, ha helyesen használjuk. Ennek egyetlen útja létezik, a szakembertől való tanulás. Nem könyvből, nem a netről, SZAKEMBERTŐL! Ha nem így teszünk, akkor idővel nem a kettlebell edzés hiánya lesz a legfőbb bajunk, erre mérget vehet mindenki!
Ma már szinte az összes eszközre elérhető hatékony edzésmódszer és erre kiképzett edzői bázis, mely nem csak a lehető leggyorsabb teljesítménynövelésről, hanem a helyes mozgásminták betanításáról és az egészséges gyakorlókról is szólnak. Te miért érnéd be kevesebbel?


 

A bejegyzés trackback címe:

https://calisthenics.blog.hu/api/trackback/id/tr944225847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása