47. Egyszerűség az edzésben

Címkék: alapok

2011.12.04. 20:54

A változatosság gyönyörködtet -szokták mondani, és ez így van az edzésben is. Mind a változatos edzéseknek, mind az egyszerű edzésterveknek megvannak a maga előnyei, és hát pontosan tudjátok, hogy mindennek megvannak a maga korlátai is. Nem szeretnék igazságot tenni, de ez egy olyan témakör, amiről érdemes beszélni. 
A múlt héten Radnai Tamás cikkét ajánlottam nektek olvasásra, most nézzük Lakatos Péter egyik írását. 

"Az edzéseink többsége célok, tervek köré csoportosul. Meghatározunk egy célt, megtervezzük a hozzá szükséges időkeretet, gyakorlatokat, ismétléseket, intenzitást és pihenőidőt, volument, esetleg mellé tesszük az étkezést és meghatározzuk azokat az ellenőrzési pontokat, ahol az egész bármely pontján változtathatunk, hogy a cél elérhető legyen. Természetesen a legtöbben egy új impulzus hatására a célt változtatják meg, mert ma ugyan a cél a roppant erő megszerzése, de holnap már a fogyás. Attól függ, hogy mit ír az újság, mit mondott az edzőpartner, vagy mit olvastam a neten.

Meg fogsz lepődni, hogy micsoda eredményekre vagy képes – bármiben – ha csak egyszer valóban követed a használati utasítást. A használati utasítás részint megöli a kreativitást, de amikor éppen Harlem közepén próbálod megérteni annak a GPS-nek a működését, amelynek a használati utasítását a vásárlás napján elhajítottad azzal, hogy “majd én tudom”, akkor nem is tűnne olyan rossz ötletnek legalább az alapokat érteni és követni. A legjobb edzéstervek hihetetlenül egyszerűek, de sajnos az emberek a komplex megoldásoktól várják a sikert. Az egyszerű nem vonzó, hiszen a youtubon annyi kreatív megoldás van, és a személyi edző legnagyobb csapdája, amikor azt hiszi, hogy minden kliens szórakozni akar, vagy amikor a személyi edző a maga szórakoztatására eszel ki agyament gyakorlatokat.
Tény1: a kliensek szeretnek szórakozni.
Tény2: a kliensek szeretik a sikert. Van a szórakoztatásnak és egyszerűségnek az az elegye, ami nem teszi a olyanná az edzést, mintha egy multinacionális vállalat mareting osztálya tartott volna “brainstorming”-ot.
Gyakran kérdezik tőlem, hogy mit szoktam edzeni. Nos, Katonai nyomás, húzódzkodás, guggolás, swing, haskerék, tgu. És ezek variációi, de megértem ha erre sokan azt gondlják: ez unalmas. Vagy éppen azt gondolják, ennél komplexebb edzéseket végzek, csak éppen titkolom mások elől. Hát igen…Titkolom…. Ha megkérdezed, milyen gyakorlatokat végeztetek a klienseimmel, akkor a dolog még ennél is egyszerűbb: swing, tgu, guggolás, nyomás. És ha profi sportoló az illető? Akkor swingés tgu…Ha azt gondoltad, hogy a profi sportoló edzése sokkal komplexebb, tévedsz.
A profi sportoló edzése – erőedzés – esetében minimálisra kell csökkenteni a sérülésveszélyt, amit a bonyolult gyakorlatok magukban hordoznak. Egy judossal dolgozni azért érdekes, mert egy judosnak a legjobb funkcionális edzés: nos maga judo, és focistának pedig maga a foci…Értem én, hogy ez túl egyszerűnek hangzik, pedig csak egyszerű. Ahogy Einstein mondta: mindent a szükséges egyszerű szinten kell tartani, de a szükségesnél nem egyszerűbben. Az erőedző egyik legnagyobb hibája az, amikor beveszi a kreativitás pirulát, mert innen már csak egy lépésre van a súllyal ütök és a bosu párnán bicepszezek. Az átlag kliens persze másnap örmmel számol be az izomlázról, amelyet a nyilvánvalóan kemény és innovatív edzés váltott ki. Ha a gyakorlat az lett volna, hogy 20 pecig Tabata jelleggel a hűtöbe kell betenni és kivenni a literes tejet, annak is lenne hatása másnap, de aki azt gondolja, hogy az izomláz a kemény edzés fokmérője, azzal sok disznoságot el lehet még hitetni.
Tudom, hogy a kemény ketrecharcosok brutálisan edzenek, és ezt a youtubon is láthatjuk. Nyilván ritkán kerül fel a netre olyan videó, ahol GSP mentális edzést végez, BJ Penn SMR hengeren gurul és Silva pedig korrekciós gyakorlatokat végez. Ez nem látványos, nem az image része és ettől valljuk be sem az ellenfél nem ijed meg, sem a rajongók nem esnek transzba."
Az írás második része ITT található! 
 
------------------------------------------------------------------------------------
Az egyszerűsített edzéstervek tehát működnek, sőt sokszor sokkal jobban, mint azt gondolnánk.

Ha edzéseink viszonylag kevés gyakorlatból állnak, annak számos előnyét élvezhetjük (kevesebb hibaszázalék, kisebb sérülésveszély, pontosan mérhető fejlődés, biztos eredmények, stb.)
Még ha kevés is az alkalmazott gyakorlatok száma, ez nem akadálya a változatos edzésterveknek. Van aki szeret mindig azonos edzéseket végezni és van akit a változatosság motivál.
Ti mire esküsztök..?

CrossFit "Kelly"

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

CrossFit "Barbara"

-------------------------------------------------------------------------------------------------

CrossFit "Diane": 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://calisthenics.blog.hu/api/trackback/id/tr813437437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lulu77 2011.12.05. 19:10:02

Én úgy szoktam edzeni - a FegyencEdzés az edzésem gerince, csak saját testsúlyozok -, hogy heti 3-szor edzek, be van osztva hogy hétfőn-szerdán-pénteken miket, de azokat kicsit mindig variálom. Megvan az alap gyakorlat mindig, és utána kicsit mindig kísérletezek pár sorozat erejéig még azok után. Ezt csak nemrég kezdtem, mostanában szinte teljes kifulladásig edzek - a Fegyenc tanításaival ellentétben -, de ezt csak pár hónapig fogom, amíg meg nem találom minden gyakorlatból azt, ami nagyon megtetszik.. Most ilyen kísérletező hangulatom van.. :D

Azogh · http://mesterhatos.blog.hu 2011.12.08. 18:36:11

Én most arra álltam át, hogy minden nap 1-1 alap cc gyakorlat, mellé 1-1 cc2-es kiegészítőt próbálok betenni (nyak még vár addig, amíg nem tartok a teljes hídnál, flag amíg nem lesz normális hely rá). Mellé cc2-es nyújtás és burpee, így kerek az egész :)

Darky_ · http://powerteam.blog.hu/ 2011.12.13. 19:01:47

@lulu77: A kreativitás jó! :)
@Azogh: Igen láttam, egész szépen haladsz a Burpee-vel. A CC2 nem vesz ki belőled túl sokat a az alapgyakorlatok mellett?

Azogh · http://mesterhatos.blog.hu 2011.12.13. 19:26:10

@Darky_: Nem, sőt erősíti az alapgyakorlatokat érzésem szerint. Például a vádli elkezdése sokat dobott a guggolás sorozaton, a fogáserősítés a húzódzkodás és a lábemelés gyakorlatokra is jó hatással van. Persze hosszabbak az edzések, meg a normál munka után fáradtabban nem egyszerű rávenni magam és nekiállni még lenyomni pár sorozatot, de alapvetően kerekebbnek érzem így az edzésprogramot. A burpee pedig már most elkezdte éreztetni a hatását, nagyon érzem ahogy az erő mellett az állóképesség is fejlődik.

Darky_ · http://powerteam.blog.hu/ 2011.12.13. 19:32:10

@Azogh: Hát igen, ez az egyik Jolly Joker gyakorlat :)
süti beállítások módosítása