35. 10 téma a testedzésről...

Címkék: alapok

2011.09.22. 14:48

Kissé rendhagyó módon megpróbálom összefoglalni azokat az oldalakat, amik a leggyakrabbak felmerülő kérdéseket taglalják. Remélem mindenki talál közöttük hasznos információkat! Kezdjük rögtön a legalapvetőbb dologgal, az izület-védelemmel. A közhiedelemmel ellentétben ma már minden komolyabb testépítő edző kiemelt helyen kezeli az ízületek fontosságát. Éppen ezért az ízületi erősítés (hozzászoktatás a terheléshez) a súlyzós sportokban ugyanúgy jelen van, mint a saját testsúlyos edzésrendszereknél. Persze aki edzői felügyelet nélkül kezd neki annál nagy az esély a későbbi sérülésekre. 
Állandóan visszatérő téma, hogy vajon melyik eszköz a legjobb. Először is szögezzük le, hogy önmagában az eszköz az csak egy tárgy, nem jobb és nem rosszabb, mint egy másik tárgy. Nem is maga az eszköz számít igazán, hanem a mögötte álló rendszer. Tehát például egy Kettlebell önmagában csak egy gömbsúlyzó, a mögötte álló edzésrendszer (RKC) által válik hatékonnyá. Ugyanez igaz amúgy a saját testsúlyos gyakorlatokra. A gimnasztika mindössze gyakorlatok összessége, de a Fegyencedzés (CC) például komplett rendszer. 
Ezenkívül persze sok dolog befolyásolhatja egy eszköz és/vagy egy rendszer hatékonyságát.

"A kérdés nem az, hogy milyen eszközt ajánlok, hanem az, hogy kinek – milyen állapotban van – és mi a cél. Az eszköz és a gyakorlat a fontossági sorrend legvégén található. Véleményem szerint minél előrébb van az eszköz és a gyakorlat a fontossági sorrendben, annál tapasztalatlanabb az edző..." Lakatos Péter Senior RKC

Gyakran felmerülő dolog még a funkcionális edzést gyakorlók körében, hogy a testépítők izomzata csak felfújt izom. Ez persze így hülyeség, mert egy izmot nem lehet felfújni, csak felépíteni. Ez a felfúvódás-leeresztés mítosz onnan ered, hogy ha a súlyzós edzést abbahagyjuk, akkor -megfelelő ingerek híján- a test kompenzál és leépíti az izomzatot. Ez amúgy az összes többi sport tevékenységnél így van. Ha például egy futó abbahagyja az edzéseit, ugyanúgy visszaesik a teljesítménye, csak a testépítésben ez a visszaesés látványosabb lesz, mivel itt a teljesítményt látványban (is) mérik...
 

1. Ízületek védelme

2. Testépítés vs Fegyencedzés

3. Fontossági sorrend a táplálékkiegészítők terén

4. Edzéstervezési hibák

5. Alapvető kérdések és válaszok a Kettlebellről

6. A "naturál" izomépítés titkai

7. Izomtömegnövelés GYIK 

8. 5 hiba ami a fejlődés útjába állhat 

9. 30 hazugság a testépítéssel kapcsolatban  

10. "Szakember

"Azzal a gondolattal zárnám a felsorolást, ami az elmúlt pár évben már megvalósítható volt és összefügg az FMS, SMR, HITS GYM , kettlebell™ témával is. Az elmúlt pár év és a jövő koncepciója a szakember igénybevétele!
Te mitől vagy szakértő az edzés, az emberi test mozgásának témájában? A kocsidat szervizbe viszed. Ha köhögsz egyet, mész a háziorvoshoz. Ha számítógéped megmakacsolta magát, hívod a "PC doktort". A legértékesebb dologgal az életedben, saját magaddal, a testeddel nem akarsz profi módon foglalkozni?
Minden, amit csinálunk, több komponensből áll, amelyek eltérő hatásúak lehetnek. A kövér ember elmegy kocogni — és jól gondolja, a mozgás jó — és el is indulnak lefelé a kilók, de tönkremegy a térde. A tinédzser jampi lemegy badizni és bizony, az erő és az izom jó! De tönkremegy a válla, könyöke, dereka.
"Akinek az edzője saját maga, annak rossz edzője van!" Ez még szakemberek esetében is igaz!
A mai világban tehát, amikor már vannak itthon is CrossFit™, RKC®, FMSSMR, stb. szakértők — és nem azon a szinten, hogy valaki badizik és utána ő a helyi focicsapat edzője, akikkel fekvenyomást, meg lehúzást csináltat — nagy hiba nem igénybe venni őket. Lehet járni tényleg felkészült szakemberek által vezetett csoportos és személyi edzés órákra, valamint konzultációkra, felmérésekre, illetve előadásokra. Lehet, hogy nem is gondolkoztál ezen soha, de tényleg nem érne meg neked 6,000-12,000 forintot, hogy érdemi információkat szolgáltató felmérést, korrekciós programot, vagy gyakorlat betanítást kapj? Lehet, hogy csak egyszer kell meglépned ezt és egy egész életre szóló útbaigazítást kapsz, ami megment attól, hogy össze-vissza kísérletezz éveken át, vagy gyors ütemben tönkretedd magad!
Többet ésszel, mint erővel! T" (Forrás: www.tesztoszteron.hu)

 

Az interneten számtalan információ megtalálható mindenféle témában, a nehézséget inkább a tudásanyag rendszerezése jelenti...
Aki nem szeretne felesleges köröket futni, annak ajánlanám az alábbi két kis könyvecskét. Egyszerűen nagyszerű mindkettő, árban verhetetlenek, és közérthetően összefoglalva benne van minden, ami segíthet a célunk, egy formásabb test elérésében. 

Férfiaknak: shop.builder.hu/termekek_reszletes.htm4

Nőknek: shop.builder.hu/termekek_reszletes.htm4

És a végére kedvcsinálónak egy videó ;))

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://calisthenics.blog.hu/api/trackback/id/tr643245900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása